Tłuszcz z norek w kosmetykach

Tłuszcz z norek jest bardzo kontrowersyjnym składnikiem kosmetyków. Dla wielu miłośników zwierząt jest nie do przyjęcia. Olej używany w produkcji kosmetyków jest pozyskiwany w tkanki tłuszczowej norek zabitych w celu pozyskania z nich futra. Zazwyczaj stanowi on od 5 do 10% stężenia kosmetyków.

Dla osób, które nie mają moralnych przeciwwskazań do stosowania tego typu produktów interesujące mogą być ich właściwości. Tłuszcz z norek działa odżywczo na naszą skórę, jest odporny na jełczenie, jest bogaty w witaminę E. Używany do produkcji kosmetyków do twarzy i ciała, a ze względu na delikatne działanie także produktów pielęgnacyjnych dla dzieci.

Kosmetyki z tłuszczem z norek są dobrze wchłaniane przez skórę, mają silne działanie nawilżające i natłuszczające, zmiękczają i wygładzają cerę. Mają też naturalny filtr, który chroni skórę przed promieniowaniem UV.

Produkty te świetnie nadają się również dla skóry dojrzałej. Działają na skórę regenerująco, odżywczo, przyspieszają mikrokrążenie, w efekcie niwelując pierwsze zmarszczki i ujędrniając ją. Są pomocne w przypadku, gdy używamy retinoidów lub kwasów, które powodują podrażnienie naszej skóry. Kremy z tłuszczem norek łagodzą podrażnienie, przyspieszają regenerację i gojenie się skóry.

Są też zbawienne dla skóry w okresie jesienno-zimowym, chroniąc ją przed takimi czynnikami atmosferycznymi jak mróz czy wiatr. Ze względu na to, że są to produkty, które zazwyczaj zostawiają na naszej skórze tłusty film, powinniśmy stosować je raczej na noc, oczywiście z wyjątkiem dni, kiedy używamy ich jako ochrony przed czynnikami atmosferycznymi.